"Den fula ankungen" Blogginlägg 2och3

Blogginlägg 2

Sensmoralen i sagan skulle kunna låta "döm ingen efter utseéndet". Mamma anka borde förstå att den fula ankungen skulle se annorlunda ut eftersom han låg i ett mycket större ägg under en längre tid. Ingen borde mobbat ankungen för att han var som vilken anka som helst på insidan. Hade hans syskon bara givit honom en chans att visa hur han var så hade det märkt det också. Bara för att han såg annorlunda ut blev han bortknuffad och utfryst.
Temat i sagan är missförstånd och sorg. Ingen vill ha med ankungen att göra och han rymmer för att slippa sin familj. I slutet av sagan blir det däremot glädje när ankan blivit svan och hittar en svanflock att umgås med istället.


Blogginlägg 3
Sagan "den fula ankungen" har några typiska kännetecken. Tretalet finns med. Den fula ankungens syskon är tre syskon, ochi stugan som ankungen besöker bor tre stycken.
Motsatspar förekommer. Ful/vacker är ganska självkskrivet. Ankungen är ful och hans syskon är jättesöta tycker bekanta. Ett annat motsatspar är stor/liten. När ankungarna föddes var den fula ankungen jättestor jämnfört med sina syskon. Ett annat kännetecken är de lyckliga slutet.
Sagan utspelar sig under nästan ett års tid. Från sommar när ankungarna föds, till vår när ankungen blivit svan. I sagan får man höra om många olika miljöer. I skogen, på åkrar, i en stuga, i isen och i vattnet. Sagans huvudpersoner är den fula ankungen, hans familj och djuren som retas. Mamma anka ser ut som en anka, ankbarnen ser ut som små ankor och den fula ankungen är lite större än en ankunge. Den fula ankungen är ledsen och sårad. Alla andra djuren är elaka.

/Elin Larsson

Kommentarer
Postat av: Hanna Arvidsson

Bra skrivet :)

2009-10-09 @ 17:07:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0